Om Festivalen Umeå Open

För er som inte vet vad Umeå Open är så handlar det inte alls om något idrottsevenemang. Det handlar om kärleken till musiken. Umeå är mycket riktigt en av Norrlands viktigaste städer, och det betyder att staden också måste ta ansvar för dess invånares behov av att underhållas. Det gör man mycket tydligt och effektivt genom att arrangera denna makalösa festival, som dessutom ser ut att växa ganska rejält från tidigare år.

Festivalen har en inriktning på att bjuda sina besökare på klassisk popmusik. Det är Umeå Kulturförening Humlan som ligger bakom arrangemanget och själva idén till festivalen grundades redan 1997. 1997 blev nämligen Umeå utsedd till Årets Popstad av Sveriges Radio P3, och det är klart att en sådan prestigefull utnämning också ska ha effekt på stadens nöjesutbud. Det har också visat sig vara ett mycket välkommet inslag, för sedan premiäråret 1998 har festivalen vuxit allt mer och ses nu som en självklar del i stadsbilden och Umeås nöjesutbud. Det är där vi musikälskande umebor samlas varje mars månad för att uppleva det fantastiska som är popmusiken.

Festivalen växer som sagt, och till 2015 års festival kommer Humlan att utöka möjligheterna till att uppleva musik. Eftersom att besökarantalet stiger för varje år som går så finns det ett behov av att växa, och därför kommer fler lokaler tas i besittning för att erbjuda ännu fler scener till publiken och artisterna. I slutändan gör det att fler blir intresserade eftersom att det finns mer att se och mer att göra, och det är en välkommen utveckling för mig och många andra. Att festivalen dessutom utökas från att pågå i två dagar till tre är definitivt något som behövdes, för två dagar blir faktiskt lite för lite. Umeå Open är en så pass underhållande festival, så att dra ut på det så mycket man kan är ett mycket klokt beslut, för artisterna, för publiken och för Umeå som stad.