Musik för eldiga tillfällen

Lägereldsmusik har väl de flesta av oss hört talas om, och många ser på den med fasa. Lallare som plockar fram gitarren och börjar sjunga Kumbaya hellre än bra. Ingenting som jag vill uppmana till, tvärtom! Men nu vill jag också säga att Kumbaya faktiskt ÄR en bra låt! Bara inte som lägereldslåt med akustisk gitarr. Vad sägs till exempel om den här gospelversionen av låten?

Inte så illa eller hur, och den har inte mycket gemensamt med akustiska gitarrer, lägereldar och gud vet vad. Kumbaya är liksom El Condor Pasa ett exempel på en låt som spelats sönder av halvdana musiker som gör att man glömt att det i grunden och botten är en riktigt bra låt. Det kan dock vara lite svårt att hitta bra versioner av dem eftersom de flesta inte är speciellt spännande utan följer formulär 1A för hur den ska framföras. Men efter lite letande på YouTube så hittade jag faktiskt en version som jag gillar – trots att den använder sig av panflöjt, detta så ofta misshandlade instrument!

Kaminmusik?
Men nu över till någonting helt annat: kaminmusik. Kaminmusik är ett uttryck som jag precis myntat och är helt enkelt musik som passar att lyssna på när man sitter vid sin kamin samtidigt som det är mörkt och kallt ute. Jag har precis skaffat mig en braskamin, en Keddy, och är stormförtjust i den. Det är någonting väldigt speciellt med en kamin! Den värmer på ett helt annat sätt en ett vanligt element, ett sätt som är… Ja, helt fantastiskt! Det var inte gratis utan lämnade tvärtom ett rätt så stort hål i plånboken, men redan nu kan jag säga att det var värt det, och det kommer ju knappast att bli sämre när den RIKTIGA vinterkylan är här!

Jag håller också på att försöka göra olika spellistor med musik som passar när man sitter där vid kaminen, vilket är riktigt roligt. Det finns en hel massa bra ”kaminmusik” där ute att välja mellan. Några låtar som jag återupptäckt på det sättet är:

Fade Into You – Mazzy Star
Katy Song – Red House Painters
Here’s Where the Story Ends – Sundays
Just Like Honey – Jesus & Mary Chain
Unfinished Sympathy – Massive attack
Stephanie Says – Velvet Underground
The Man With the Child in His Eyes – Kate Bush
Soon After Christmas – Stina Nordenstam

Kanske inte världens gladaste samling låtar precis, men perfekt musik sent på kvällen när man sitter vid sin kamin. Lite väl kort spellista än så länge, men jag letar fortfarande efter fler låtar som har rätt stämning. Om inte annat så passar i princip allting som Mazzy Star någonsin spelat in perfekt, även om det kanske är lite väl dåsig musik ibland. Det är lätt hänt att man somnar där framför kaminen – vilket i och för sig inte är helt oangenämt!

Har ni några förslag?
Hur är det där ute i stugorna? Vilka låtar tycker ni skulle passa perfekt när man sitter där framför sin kamin i vintermörkret? Har ni några tips så tar jag gärna del av dem. Lämna en kommentar till inlägget med era favoritvinterlåtar vettja! De åtta låtar som jag valt är ju inte de enda låtarna som passar under vintern. Men, inga julsånger tack! Julsånger är okej i måttlig mängd, men det blir lätt för mycket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *