Kan du spela själv?

Det är en sak att lyssna på musik och bli helt fylld av känslor, men det är en helt annan sak att spela musiken själv. Det går aldrig att komma så nära musiken som vid de tillfällena. Man är inte bara en åhörare, man är skaparen av musiken och det är något alldeles extra. Det är du som styr och slår och blåser och vad som helst som låter i tonerna du är ute efter och takten du behöver. Musik är alltså ett konstverk, det är ett hantverk och en konstart som väldigt många människor idag hanterar. Mer eller mindre bra spelar egentligen inte någon roll, det är upp till dig själv att ska precis det du vill. Det kommer fortfarande att vara musik.

Där har man då den tydliga gränsen mellan musikens två sidor. Dels finns det gångbara musikaliska som många tycker om att lyssna på och dels har man det egna skapandet. Det är två sidor som ibland kan förenas men det är inte nödvändigt att det behöver vara så. Det är nämligen fullständigt okej med att bara spela för sig själv, som ett uttryck av det man känner. Det behöver inte vara bra i andras öron, så länge det betyder något för dig så finns det ett djupt värde i det du skapar och lyssnar på.

Så svaret på frågan är helt enkelt att alla faktiskt kan spela. Svårighetsgraden sätter du helt själv. Är målet att nå en bred massa så blir det så klart svårare, för då behövs en större musikalisk kunnighet (och kanske framför allt talang), men är musiken för dig och din närhet spelar det ingen roll. Gör det du känner för och älskar, utan några regler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *